Jadikanlah aku redha dengan ketentuanMu

April 16, 2011 hatikumiliktuhanku

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang,

Aku bersyukur kerana Allah masih lagi mengurniakan rasa sensitif kepadaku tatkala nilaian imanku merudum.Jika tidak pasti aku terus hanyut dibawa arus kelalaian dunia yg pesonanya sungguh mengasyikkan.

Alhamdulillah,
Surah Al-Ahzab Ayat 1-22 ditadabur seperti biasa namun ada rasa luar biasa yg menjengah ke hatiku tatkala aku membaca ayat ke-9:

Wahai orang-orang yang beriman, kenangkanlah nikmat Allah yang dilimpahkanNya kepada kamu. Semasa kamu didatangi tentera (Al-Ahzaab), lalu Kami hantarkan kepada mereka angin ribut (yang kencang) serta angkatan tentera (dari malaikat) yang kamu tidak dapat melihatnya. Dan (ingatlah) Allah sentiasa melihat apa yang kamu lakukan.”

Aku merenung diriku sendiri.Aku sering memikirkan sesuatu yg tak mampu atau luput daripada fikiranku.Aku mengingini sesuatu sedangkan ia bukannya miliku.

Dalam kesibukkan aku mengejar segala keinginan dunia ini aku lupa akan bait ayat ini “kenangkanlah nikmat Allah yang dilimpahkanNya kepada kamu”. Aku tak pernah hidup merempat, aku punyai keluarga bahagia, aku punyai harta walaupun mungkin tak sebanyak mana, aku punyai pendidikan walaupun mungkin tak setinggi mana.

Hasbunallah hu wani’mal wakil
Cukuplah Allah bagiku

Prasangka baikku terhadap Allah perlu melebihi prasangka baikku terhadap mama dan ayah yg sentiasa menginginkan yg terbaik untukku.Begitu juga Allah.Allah yg menjadikan ibu bapa kita yg mempunyai rasa kasih dan sayang.Malah Allah sendiri bersifat Maha Penyayang.Semestinya Allah menginginkan sesuatu yg jauh lebih baik untuk kita berdasarkan pengetahuan dan kekuasaan Allah.

“Dan berserahlah kepada Allah (dan janganlah menumpukan harapanmu kepada yang lain), kerana cukuplah Allah menjadi Pentadbir urusanmu”

Apabila kita merasa cukup dengan Allah , Allah akan mencukupkan kita dengan nikmat-nikmatnya.

Wallahua’lam

Advertisements

Entry Filed under: Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed