Amatilah ayat-ayat ini agar kita lebih mengerti

January 28, 2010 hatikumiliktuhanku

Bismillahirrahmanirrahim,

Dengan nama Allah yg Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

120. Dan tinggalkanlah dosa yang nampak dan yang tersembunyi. Sesungguhnya orang yang mengerjakan dosa, kelak akan diberi pembalasan (pada hari kiamat), disebabkan apa yang mereka telah kerjakan.

Surah Al-An’aam, ayat 120

Jodoh, ajal, maut rezeki semuanya telah pun tertulis di Luh Mahfuz.Kita mengimpikan hari esok yg indah namun, belum pasti kita sempat mengecapinya.Mati itu pasti.Setiap yg bernyawa itu akan merasakan mati.Kematian yg bagaimanakah akan kita hadapi?

Terlalu banyak dosa-dosa yg telah dilakukan sepanjang hidup ini.Seseorang dipandang baik belum tentu dijamin masuk syurga dan sebaliknya kerana pandangan manusia mungkin meleset dan bersifat luaran sahaja.

Penilaian Allah bersifat holistik dan adil.Seseorang itu akan dibalas dengan setiap apa yg dikerjakan.Segala apa yg ada di dalam hati manusia tidak terhijab dari pandangan Allah.Manusia boleh berlakon baik di depan ribuan manusia , namun tidak kepada Allah.

Jagalah hati ini, agar tiada dosa yg akan kita lakukan secara tersembunyi ataupun secara terang-terangan.Bisikan syaitan itu terlalu halus sehingga kadang-kadang diri yg lemah ini tertewas.

Marilah kita perbanyakkanlah zikir dan tilawah serta mentadabur al-Quran.Kerana dari situ kita memperoleh ketenangan di samping menyedarkan diri dengan segala kesilapan yg dilakukan.

Dan tidak ada suatu pun yg akan dikecualikan daripada perhitungan di padang Mahsyar kelak.Jika kita memandang padang mahsyar itu masih jauh daripada kita cuba kita fikirkan tentang kematian.

Kematian itu semakin menghampiri.Sedar atau tidak bertambahnya umur kita bermakna bertambah hampirlah kita dengan detik kematian kita..

Amatilah ayat-ayat ini agar kita lebih mengerti….

93. Dan siapakah yang lebih zalim daripada orang yang membuat kedustaan terhadap Allah atau yang berkata: “Telah diwahyukan kepada saya”, padahal tidak ada diwahyukan sesuatupun kepadanya, dan orang yang berkata: “Saya akan menurunkan seperti apa yang diturunkan Allah.” Alangkah dahsyatnya sekiranya kamu melihat di waktu orang-orang yang zalim berada dalam tekanan sakratul maut, sedang para malaikat memukul dengan tangannya, (sambil berkata): “Keluarkanlah nyawamu” Di hari ini kamu dibalas dengan siksa yang sangat menghinakan, karena kamu selalu mengatakan terhadap Allah (perkataan) yang tidak benar dan (karena) kamu selalu menyombongkan diri terhadap ayat-ayatNya.

surah al-an’aam ayat 93

“Rabbana, zolamna anfusana, waillam taghfirlana, watarhamna, lanakunanna minal khosirin”

– “Wahai Tuhan Kami, kami telah menzalimi diri kami sendiri! dan jika kamu tidak mengampuni kami dan merahmati kami, jadilah kami di kalangan orang2 yg rugi!”

Wallahua’lam

Advertisements

Entry Filed under: Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

 
%d bloggers like this: