Aku kena bayar zakat ?

June 13, 2009 hatikumiliktuhanku

Assalamualaikum,
Bismillahirrahmanirrahim,

Rasanya ramai di antara kita mempunyai saving account tak kira la kat msia or oversea.Menabung adalah satu perkara yg baik namun begitu terkadang kita lupa melaksanakan tanggungjawab kita untuk menunaikan zakat.

Alhamdulillah dalam Deen Intensif Dublin yg berlangsung beberapa hari lepas, Ustaz Syed Abdul Kadir ada menreangkan bahawa sekiranya simpanan kita cukup nasab.Dlm program itu ustaz menyatakan RM7900 adalah jumlah yg menunjukkan cukup nasab.Namun kawan2 boleh lah check balik dgn pejabat zakat yg berhampiran
Kita wajib mengeluarkan zakat.Perkara pertama yg perlu kita lakukan adalah meneliti semula simpanan kita setiap tahun.Dan kenalpasti jika setiap bulan itu simpanan kita melebihi nasab seperti yg ditetapkan tempat masing2.Kalau kena convert currency sila lah convert.Kita hanya wajib bayar zakat jika simpanan kita melebihi nasab.

Berapa kita kena bayar?
Setelah kita mendapati simpanan kita melebihi nasab. Kita perlu mengenal pasti jumlah simpanan yg paling sedikit yg melepasi nasab.Contohnya nasab ialah RM7900.Jika simpanan kita yg melepasi nasab dan paling rendah sepanjang tahun itu ialah RM7910.Maka jumlah zakat yg perlu kita keluarkan ialah 2.5 peratus daripada RM7910.00= RM197.75..

Sama-samalah membersihkan harta kita.Supaya kita mendapat keberkatan daripada harta-harta disucikan.Keberkatan ialah apabila kita merasa cukup dengan apa yg Allah kurniakan kepada kita.Kita boleh lihat betapa ramai org miskin hidup bahagia bersama keluarga mereka tanpa rasa kekurangan sedangkan org yg kaya hidup tak tenang dgn harta yg melimpah- ruah walaupun segala keperluan dipenuhi.Wallahua’lam

Advertisements

Entry Filed under: tazkirah,Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

 
%d bloggers like this: